Трохи напрягла ситуація в поїзді Захонь - Чоп, тому по приїзду почав шукати що про це кажуть правила. Нарив на угорському сайті щось схоже на правила перевезення за тарифом SCIC-EWT (
pdf). Ці правила діють з грудня 2016, а в грудні 2017 мабуть будуть нові.
Там є розділ 43 про велосипеди
…
З перекладачем можна зрозуміти, що якщо вел зібраний і правильно упакований і може бути розміщений як ручна поклажа нікому не заважаючи, то можна провозити безкоштовно. У розділі 42 про ручну поклажу сказано:
…
до 36 кг на кожного пасажира і сума вимірів не має перевищувати 200 см. Тут звісно кондуктор мав би бути правий, бо розміри мого навіть складеного велосипеда 200 см явно перевищують. Але якщо ви плануєте везти велосипед підкидишом Чоп - Захонь і можете його скласти так, щоб він відповідав цим вимогам, то думаю можна сміливо друкувати собі витяг з правил і посилати кондуктора далеко. Цікаво а якби я їхав з Чопа в Захонь, він би мене послав знов у касу через транзитний зал? Але знову ж таки, можливо мені просто прискіпливий кондуктор попався, а з іншим може би й так проканало.
В цілому якось у мене зникло бажання в найближчому майбутньому пхатися з велосипедом на простори MAV.
Для EWT тарифу MAV користується вимогами та обмеженнями щодо багажу прописаними в загальній редакції правил SCIC-EWT:
https://www.docdroid.net/ykBZFhn/scic-ewtapp-i-v-111216-en.pdfНа скільки я розумію, обмеження щодо розмірів багажу були скопійовані з СМПС. В правилах міжнародних перевезень SCIC-NRT нічого такого немає, але там явно зазначається про необхідність купувати квиток для велосипеда і як багаж можна провозити лише велосипеди, що складаються:
Foldable bicycle can be carried without fee as hand luggage, if it is folded, wrapped and it is
possible to carry it as a hand luggage (put on luggage rack or under the seat).
У Вашому випадку це звісно не грає ролі - при поїздках в/з України застосовуються правила EWT. Контролер про ті всі нюанси може й не знати, тож мати роздруківку з правил, виглядає хорошою ідеєю.